Biblioteke

 VINKO JURKOVIĆ
Članci i kritike
Književnost, umjetnost u kazalište
Dodatak: Dnevnik putovanja (Slavko Batušić, Mato Gršković i Ivo Raić Lonjski)

Zagreb, 2019.
Format: 23.5 x 16, 334 str.
Uvez: broširano, šivano
Cijena: 180,00 kn
ISBN 978-953-284-126-8


Naruči

Ova knjiga doista je neobična i po mnogo čemu posebna, jer usporedno donosi naizgled nepovezanu građu u serijalu Hrvatske književne baštine. Obje izabrane građe prvi se put publiciraju, a i vrijeme u kojem su nastajale približno je isto – prva desetljeća protekloga stoljeća. I dok prva donosi većim dijelom uvid u zagrebačke kulturne prilike, druga je rukopisni svojevrstan dnevnik s puta po Europi.

U svakom slučaju o mnogim istinama prvi put saznajemo iz ovih bilješki. Istodobno, rijetki su oni koji su uopće čuli za našeg Vinka Jurkovića (s tim imenom možemo na mreži pronaći mnoge, ali ne i ovog Vinka kojeg člancima i kritikama predstavljamo).

Ipak, pouzdan izvor naći ćemo na stranicama Bibliografskog leksikona LZ »Miroslav Krleža« i otkriti vrlo zanimljivih podataka o njegovom životu i djelu. Zanimljiva je činjenica da je naša građa sačuvani izbor novinskih izrezaka iz arhiva dr. Rudolfa Maixnera, a koji je sačuvan Antikvarijatu Vodopija pa nam je ta veza s Maixnerom omogućavala dodatna, pouzdana istraživanja.