Biblioteke

 
AGM
Pogledi iz zagrebačkoga života
Priredio: Dubravko Jelčić

Zagreb, 2018.
Format: 23×16 cm, 504 str.
Uvez: broširano, šivano
Cijena: 270,00 kn
ISBN 378-953-284-128-2

Naruči

Sam Matoš piše:»Netko je rekao da je Zagreb ugodan samo kao zabranjeno voće, kao limunada Stendhalove Napuljke. To je živa istina. Kad ne mogah boraviti u tome gradu – bez kojega uostalom ne mogu biti, mada on može biti i bez mene – čeznuo sam za Zagrebom kao Hrvat za Hrvatskom, kao vojnik za civilom, kao uznik za slo¬bodom. Sada, kada se mogu ovdje kretati kao svaki peštanski agent, kada vidim da sam tu tuđinac kao toliki Zagrepčani, sada mi je Zagreb dosta dosadan. To je sasvim prirodno. Nakon Pariza, pa i nakon Ženeve i Beograda je Zagreb pro¬vincija i još nešto gore! Živjeti se da na selu ili u velegradu. Zagreb je i velegrad i selo… Zagreb nije jedan grad, upravo jedno selo. Najprije je tu Grič – Gornji grad, pa Kaptol, onda Donji grad, imajući zasebnu fizionomiju i poseban život s posebnom arhitekturom. Kao u starim, mrtvim gradovima u Gornjem gradu se samo stanuje. Tamo nema ni amala (nosača) ni fijakera; nema ni jedne veće gostione i postoji samo jedan veći bakalski dućan.«

»Grič nije više feudalan, ali nije ni moderan, demokratski. Ti stari dvorovi ladanjskog plemstva i izumrlog građanstva su većinom kancelarije i birokratski stanovi. Aristokratsko hrvatsko gnijezdo bez aristokracije. Odlaskom kazališta u Donji grad izgubio je Grič posljednji ostatak svog aktivnog narodnog života. Jedino još Sabor... Ali i Sabor... Iza ovih ferija neće Grič imati više liceja ni gimnazije. Stara naša gimnazija zaboravit će da bijaše akademija, zaboravit će i na nas, đake svoje… Pa ipak, ima li Hrvatu ljepšeg mjesta na svijetu od toga brda, od tih starih kuća i domaćih zakutaka, kada noću nema na Griču nikakvog tona koji bi smetao skladu dojma? (…)
Kaptol, nekad antagonist Griča, drugi je stari Zagreb sasvim zasebnog života i obilježja. Tu je središte naše crkvene aristokracije koja je bogata ako i ne sve¬možna kao prije (…)
Dok Grič ima sasvim birokratski, a Kaptol sasvim sacerdotalni karakter, u jezgri sasvim različit, ako i ne oprečan, Donji grad, novi Zagreb je pravi moderni grad, grad rada, prosvjete i trgovine, treći Zagreb, grad redakcija, demonstraci¬ja, tvornica, vojarna, banaka i radništva.
[Zatim] u Tuškancu, na Pantovčaku itd. stvaraju posebni, četvrti Zagreb. (…)
Što Zagreb danas čini Zagrebom: svjesna hrvatska demokracija zagrebačka, prava Hrvatska u Zagrebu. Ni na bijelom hljebu ona neće očajati. Ustreba li, znat će i ginuti u neodgodivom času za veliku stvar. U svakom slučaju – znat će za nju živjeti.«

Odlomci z teksta »Zagreb i Zagrabi«