Biblioteke

 JOŠKO BELAMARIĆ
Freud u Splitu

Zagreb, 2006.
Format: 20×14 cm, 115 str.
Uvez: broširani
Cijena: 200,00 kn
ISBN 953-6310-63-5


Naruči


Knjiga Freud u Splitu Joška Belamarića rijetko je zanimljiva priča o Freudu, Gradu i jednoj kući na splitskoj Rivi, koju su, ne jednom, željeli srušiti.

Spomen na splitski boravak Sigmund Freud donosi u svom znamenitom djelu Tumačenje snova - u poglavlju «O građi i izvorima snova», objavljenoj s naznakom godine 1899, iako je autor inzistirao na tome da na izdanju stoji 1900. godina, smatrajući je knjigom stoljeća , kako i navodi u poglavlju «Infantilno kao izvor sna».

Valja dodati da je Dalmacija fin-de-sieclea turistička destinacija u modi. Izaslanstvo austrijskih arhitekata i inženjera u nekoliko godina tri puta posjećuje Split. Najugledniji bečki povjesničari umjetnosti i arheolozi dolaze u ovaj grad kao u štafeti. Francuzi E. Maury u knjizi Aux portes de l'Orient (Paris, 1896), Charles Diehl i Emile Bertaux pišu neke od najsugestivnijih stranica o Splitu. Maury na primjer piše: „Kada bi trebalo u Europi naći najprikladniju pozornicu da se prijatelju probudi osjećaj povijesti, ja bih ga, bez oklijevanja, doveo u Split.

Knjiga je bogato ilustrirana i ima opsežan sažetak na engleskom jeziku.Pročitajte o knjizi


Slobodna Dalmacija, 11.12.2006.

Za boravka u Splitu Freud je mislio o "erosu i thanatosu"