Biblioteke

 


JOSIP BRATULIĆ
Hrvatski ex libris
Prilog povijesti hrvatskih knjižnica

Zagreb, 2007.
Format: 22×16 cm, 394 str.
Uvez: tvrdi
Cijena: 370,00 kn
ISBN 978-953-6310-67-8

NaručiEx libris, naljepnica koja se lijepi na unutrašnju stranu korice knjige, ima svoju dugu i zanimljivu povijest. U svjetskoj literaturi javlja se vrlo rano i izuzetno je cijenjena, jer se iz nje, uz likovni sadržaj, mogu očitati i mnogi drugi dragocjeni podaci.

U početku, bili su to samo rukopisni zapisi vlasnika knjige, zatim su se pojavili različito oblikovani žigovi, da bi se postupno i slikom, u najrazličitijim tehnikama, poslale određene poruke.

Malobrojni su oni koji o toj specifičnoj likovnoj umjetnosti znaju nešto više od puke – pojedinačne obavijesti ulijepljenoj na korici neke knjige. A u tom je Josip Bratulić, autor ove prve monografije u nas o hrvatskim ex librisima, gotovo bez konkurencije.

Impresivna i bogata skupljena građa konačno je dostupna novim istraživačima naše kulturne povijesti i građanskoga društva, napose u 19. i 20. stoljeću. Istodobno, riječ je i o pravoj riznici slikarskoga i grafičkoga umijeća u nas, jer su umjetnici svoje ex librise počeli i potpisivati.

Likovni prilozi, a njih je više od četiri stotine, sada skupljeni na jednom mjestu, pružaju i pravu sliku njihove umjetničke vrijednosti.


Pročitajte o knjizi


Večernji list večernje izdanje (Dalmacija), 4.12.2007
Mali veliki biseri grafičkih majstora


Nacional, 29.1.2008
Tajno blago slikara i kolekcionara knjiga