Biblioteke

 

MILJENKO BUKARICA
Svjetla koja se gase
Pjesme, proza, feljtoni, kritike, aforizmi


Zagreb, 2009.
Format: 21 X 13 cm, 376 str.
Uvez: tvrdi, šivano
Cijena: 220,00 kn
ISBN 978-953-6310-93-7


Naruči

Sudbina mladog, talentiranog pjesnika, prozaista i književnog kritičara Miljenka Bukarice (1906 - 1925) više je negoli zanimljiva i nadasve žalosna. Već na prvoj godini studija romanistike i slavistiku na Filozofskom fakulteta u Zagrebu, zbog sudjelovanja u ondašnjem studentskim demonstracijama u obranu autonomije Sveučilišta, osuđen je u studenome1924. na 14 dana zatvora i dvije godine izgona iz Zagreba i tajnim brisanjem s fakulteta. To je presudno utjecalo na mladog tankoćutnog pjesnika da u travnju sljedeće godine počini samoubojstvo.

A još kao srednjoškolac 1922. javlja se u literaturi te pokreće đački, šapirografiram list Nova generacija, u kojem objavljuje pjesme, članke i, u nastavcima, roman Čudak. Pisao je pjesme, feljtone, prikaze, aforizme i eseje o našim i stranim piscima (Krleža, Sudeta. Horvat Kiš, H. Sienkiewicz, Hamsun i dr.) te kritike o likovnoj umjetnosti (Meštrović, Kljaković, Becić, Varlaj, Babić, Kršinić i dr.) koje je objavljivao u književnim časopisima Luč, Dom i svijet, Hrvatska prosvjeta i Vijenac te, kao stalan suradnik i dopisnik iz Zagreba, u splitskim dnevnim novinama Hrvatska riječ i Hrvatska sloga. Za svog kratkoga života objavio je knjigu pjesama Neveseli koraci pod pseudonimom Hans van Oreld, a u rukopisu je ostavio zbirku pod naslovom Postumna. Odlomci njegova nedovršenog romana Sudar objavljeni su u Hrvatskoj prosvjeti. Svoje je tekstove redovito potpisivao je pseudonmima Aleksandar Iv. Fannyn, Mil. Ivanović Bukaricza ili inicijalima M. I. B., -cza i mb.

U vrijeme pojave njegove prve pjesničke knjige o njemu su napisani brojni tekstovi, a na talentiranoga pjesnika i esejista posebno su upozorili Bogdan Radica i Ton Smerdel. I 70-ih godina prošloga stoljeća nekoliko vrijednih tekstova objavio je i Zdravko Mužinić, dok je sabiranje i obradu ovog iznimnog, ali zaboravljenog opusa potakao Luko Paljetak.

Pročitajte o knjizi:


Večernji list, 29.8.2009.

Novi život zaboravljenog autora