Biblioteke

 
Pročitajte iz knjige:

Bilanca moderneZanimat će Vas i:

IVO HERGEŠIĆ
Knjiga 1.
Komparativna književnost

IVO HERGEŠIĆ
Knjiga 2.
Hrvatske novine i časopisi do 1848.
Hrvatske sudbine


IVO HERGEŠIĆ
Knjiga 3.
Književni portreti

IVO HERGEŠIĆ
Knjiga 5.
Domaći i straniIVO HERGEŠIĆ
IZABRANA KNJIŽEVNA DJELA
Knjiga 4.
Hrvatska moderna


Zagreb, 2005.
Format: 20 X 14, str. 328
Uvez: broširani
Cijena: 220,00 kn (knjige 1-5)
ISBN 953-6310-41-4


Naruči

Ova je knjiga, sve do ovog izdanja bila samo manji dio opsežne i pregledne Panorame hrvatske književnosti XX. stoljeća, što ju je još davne 1963. uredio Vlatko Pavletić.

Razdoblje moderne, koje je trajalo nešto duže od pola stoljeća, ne samo da je obilovalo najrazličitijim događanjima, nego su oni u isto vrijeme donosili brojne novine i preobrazbe na gotovo svim društvenim, kulturnim i umjetničkim područjima te su s pravom izdvojeni kao modernistički pokret.

Osim što je Hergešić bio pravi majstor da, uz nizanje činjenica, dočara i gotovo opipljivu atmosferu onoga o čemu govori ili piše, što mu se i danas ozbiljno spočitava kada je riječ o prosudbi njegova djela, u ovoj je prilici ipak sretna okolnost da je moderna ispisana ili, možda bolje rečeno, ispričana očima suvremenika pa i sudjelovatelja u mnogim važnim zbivanjima od dvadesetih do šezdesetih godina sada već prošloga stoljeća, kada je tekst i napisan. Tu činjenicu znat će cijeniti svatko nakon čitanja ove knjige, jer tada mnoge stvari postaju jasnije i do kraja razumljive. Širina pogleda i enciklopedijsko znanje Ive Hergešića dosad su, posve neopravdano, bili zanemareni.

Pročitajte o knjizi:


Vjesnik, 16.11.2006.

Zahvala sjajnomu predavaču
Jutarnji list, 17.11.2006.

Pola stoljeća "Hergine" komparatistike