Biblioteke

 Pročitajte iz knjige:


Gajeve "Novine" i "Danica"Zanimat će Vas i:

IVO HERGEŠIĆ
Knjiga 1.
Komparativna književnost

IVO HERGEŠIĆ
Knjiga 3.
Književni portreti

IVO HERGEŠIĆ
Knjiga 4.
Hrvatska moderna

IVO HERGEŠIĆ
Knjiga 5.
Domaći i strani
IVO HERGEŠIĆ
IZABRANA KNJIŽEVNA DJELA
Knjiga 2.
Hrvatske novine i časopisi do 1848.
Hrvatske sudbine


Zagreb, 2005.
Format: 20 X 14, str. 138
Uvez: broširani
Cijena: 120,00 kn (knjige 1-5)
ISBN 953-6310-39-2


Naruči

Još i danas u nas ne postoji jasna i razvijena svijest o ulozi i značenju časopisne produkcije pa se tako, ne samo iz godine u godinu, nego sad već i iz stoljeća u stoljeće, ta važna djelatnost sve očiglednije marginalizira. A ona zapravo, ne samo da pokazuje ukupnost stanja u svim tada ostvarenim kulturnim djelatnostima, nego istodobno izražava i svu moć i nemoć društva, dakle iznosi istinsku sliku kulturne i društvene zbilje o vremenu u kojem nastaje. A prema toj važnoj činjenici nerijetko i danas ostajemo posve ravnodušni.

Iako objavljena još davne 1936. Hergešićeva studija o jednom cijelom stoljeću novina i časopisa na hrvatskom jeziku i danas je dragocjen izvor podataka i ujedno kratki repetitorij periodike od Jozefinskoga do Napoleonova doba, zatim razdoblja uoči preporoda te od Gajevih "Novina" i "Danice" pa do godine 1848.

U dodatku ove i danas važne rasprave, u dodatku, nalazi se i pretisak zanimljive i opsežne najave knjige Hrvatske sudbine koju, na žalost, autor nikad nije napisao, ali možda ovaj sinopsis bude poticajnim štivom nekom novom autoru, jer su te, kao i brojne druge sudbine naših velikana, malo poznate, a ne rijetko su i vrlo poučne.


Pročitajte o knjizi:


Vjesnik, 16.11.2006.

Zahvala sjajnomu predavaču
Jutarnji list, 17.11.2006.

Pola stoljeća "Hergine" komparatistike