Biblioteke

 


JOSIP HORVAT
Hrvatski panoptikum
Pogovor Ivica Matičević

Zagreb, 2007.
Format: 20×14 cm, 327 str.
Uvez: broširani
Cijena:
180,00 kn
ISBN 978-953-6310-76-0

Naruči

U opsežnom i bogatom književnom, publicističkom i novinarskom opusu Josipa Horvata, posebno mjesto zauzima knjiga povijesnih portreta pod naslovom Hrvatski panoptikum.

U njoj su opisani – često s mnoštvom potpuno nepoznatih pojedinosti – životni puti sljedećih autora: Hugo Mihalovich, Vinko Krišković, Vladimir Lunaček, Milivoj Dežman i Milan Šufflay.

Ta je knjiga prvi put objavljena u Zagrebu, u nakladi NIP Stvarnost 1965., a drugi put u nakladi NZ Globus 1985.

U pogovoru prvom izdanju Horvat sam priznaje da "ljudi oživljeni na ovim stranicama nisu velikani ni heroji, a ni slavljenici. Nisu bili velikani koji idejom i djelom oblikuju svoju i naredne generacije. Nisu bili heroji koji ličnom žrtvom, za više dobro zajednice postavljaju moralni uzor pokoljenjima. Još manje su bili celebriteti koji nekom virtuoznošću trenutno fasciniraju svijet, a sutra već budu zaboravljeni. Oni su samo nastupali u javnom životu Hrvatske, u manjim ili većim ulogama, pa onda nestali."

Horvat je u svoj Panoptikum unosio mnoštvo pojedinosti, često puta važnih i šire a ne samo za utvrđivanje pojedinih crta portretiranih pojedinaca. Očigledno ga je pisao sa srcem i u jednom dahu. U njegovom bogatom opusu koji se proteže od Lijepe naše... i 1848. do Kulture Hrvata i Povijesti novinstva Hrvatske te mnogih drugih vrijednih izdanja, naći ćemo zasigurno još poneku knjigu koja svakako zaslužuje novo izdanje – za novi naraštaj čitatelja.

Josip Horvat (Horvath), književni povjesničar i publicist, rođen je 15. siječnja 1896. u Čepinu, ali je već rano djetinjstvo proveo u Zagrebu, gdje je 1914. završio Trgovačku akademiju.

Već od 1913. suradnik je u «Obzoru», a 1926. postaje glavnim urednikom «Jutarnjeg lista» i na toj dužnosti ostaje sve do 1941.

Za vrijeme Drugog svjetskoga rata radi u Hrvatskom izdavalačkom bibliografskom zavodu (HIBZ-u), a od kraja 1945. djeluje samostalno.

Umro je u Zagrebu 6. listopada 1968.