Biblioteke

 

Pročitajte iz knjige:

Kazalo

Luko Paljetak
PogovorZanimat će Vas i:


KA MESARIĆ
Kozmički žongleri / Čovjek ne će da umre!

JOSIP KOSOR
U Café du Dôme. Rotonda

Zagreb, 2002.
Format: 20×14 cm, 227 str.
Uvez: broširani
Cijena: 180,00 kn
ISBN 953-6310-16-3


Naruči

Montparnasse na početku i na kraju Prvog svjetskoga rata sjecište je svjetskoga boemskog svijeta i ukupnoga ljudskog Babilona. Napose dvije slavne kavane Café du Dôme & Rotonda.

Za Francuze tradicionaliste - leglo nemorala, a za strance - predio boemskog oslobađanja od krute svakodnevice.

Ratni kaos, izbjeglice i bjegunci, borba za preživljavanje, delirična atmosfera dviju kultnih boemskih kavana i velegradske sredine, realističan su okvir u kojega Josip Kosor (1879 - 1961) smješta protagoniste svojih dviju drama.
Izvan toga realističnog okvira Josip Kosor uprizoruje grotesknu spektakl-borbu između idealizma i materijalizma, između duha i ljepote (otjelovljenih u siromašnim umjetnicima-bohemima) i novca, sirovog kapitalizma (otjelovljenog u nadolazećim, beskrajno bogatim i bahatim Amerikanacima).

Nezaboravno oslikavajući vrijeme nastanka drame, Josip Kosor istodobno zastrašujuće anticipira i današnje vrijeme suvremene europsko-tranzicijske političke zbilje, divljega neokapitalizma, globalizacije i njenih političko-socioloških, ekoloških, demografsko-gospodarskih i drugih zastranjenja, europski strah pred američkom gospodarskom, političkom, vojnom i kulturnom ekspanzijom.


Ove dvije zaboravljene, neizvođene i malo poznate drame Josipa Kosora, urednik Luko Paljetak popratio je opsežnom i vrijednom studijom, koja će ih konačno i vratiti čitateljima, a, vjerujemo, i na naše pozornice.

Još u Parizu za Rotondu je Sergije Glumac načinio kompletnu scenografiju i kostimografiju objavljene u knjizi Avangardni teatar Sergija Glumca.


Pročitajte o knjizi


Dubrovački list , 29.01.2003.

Pariške drame Josipa Kosora
Ivan J. Bošković
Slobodna Dalmacija, 19.02.2003.

Drame s dvostrukim dnomDavor Mojaš
Vjesnik, 05.02.2003.

Intrigantno zrcalo pariških dana
Irma Kovačić
Vijenac, 06.02.2003.

Otrgnuto zaboravu