Biblioteke

 


Damir Salopek
Rasprava De navigatione
Benedikta Kotruljevića

Detalj likovne opreme
Zanimat će Vas i:


Hrvatska književna baština
KNJIGA 1/2002

Hrvatska književna baština
KNJIGA 2/2003

Hrvatska književna baština
KNJIGA 3/2004

BENEDIKT KOTRULJEVIĆ
De navigatione / O plovidbi

Zagreb 2005.
Format: 24×16 cm, 271 str.
Uvez: tvrdi
Cijena: 240,00 kn
ISBN 953-6310-37-6


Naruči

Dubrovački humanist Benedikt Kotruljević (1416-1469), u svjetskoj je literaturi dosad bilo poznat po jedinom objavljenom djelu O trgovini i savršenu trgovcu (Della mercatura et del mercante perfetto), što je prvi europski priručnik o trgovini i knjigovodstvu.

No, nevjerojatna sudbina koja nerijetko prati knjige, donijela mu je još jedno prvenstvo: prvi svjetski, i dosad nepoznat, priručnik De navigatione / O Plovidbi iz godine 1464.

Na trag spomenutom djelu naišao je zagrebački klasični filolog Darko Novaković, čovjek posebno sretne ruke, kojemu hrvatska kultura i znanost mogu zahvaliti za mnoga dragocjena otkrića, napose Glasgowskih stihova Marka Marulića.
Važno je napomenuti da je priručnik napisan tri desetljeća prije otkrića Amerike!Izvorni rukopis čuva se u Beinecke Rare Book and Manuscript Library na Sveučilištu Yale, pod brojem 557, u papirnom kodeksu koji sadrži 66 listova.

Djelo je pisano talijanskim jeziku, a sadrži i nekoliko crteža (ruža vjetrova, veslačka klupa) te bjelina na kojima su, kako se jasno razabire iz teksta, trebale biti geografske karte i mjesečeve tablice.

Kotruljević u svom djelu ne govori o tehnici plovidbe - nju prepušta praksi i iskustvu - nego prije svega o tome koju su, za uspješnu plovidbu, sve potrebna znanja. Tako se redom nižu: geografija, astronomija, astrologija, meteorologija, psihologija i medicina.

Pri tom se Kotruljević neprestano poziva na najznačajnije autoritete iz spomenutih disciplina, od klasičnih do svojih suvremenika, navodeći mnogobrojne citate kojima potkrepljuje bitna mjesta u svakom odjeljku svoje rasprave.Pročitajte o knjizi


Mirjana Jurišić
Večernji list, 3.12.2005.

Prije Kolumba otkrio zapadni pomorski putVjesnik, 5.12.2005.

Prijevod Kotruljevićeve rasprave "O plovidbi"Damir Salopek
More magazin, 1.1.2006.

Vještina životu prikladnaTomislav M. Bonić
Setemana, 26.1.2006.

Dvojezično izdanje novootkrivenog djela Benedikta KotruljevićaAnali Dubrovnik 43 (2005)