Biblioteke

 


Pročitajte iz knjige:

Kazalo

MATE MARAS
Pisma od smrti

Zagreb, 2013.
Format: 20×14 cm, 354 str.
Uvez: broširano s klapnama, šivano
Cijena: 240,00 kn
ISBN 978-953-284-081-0


Naruči


Novo izdanje iz pera pjesnika i prevoditelja Mate Marasa memoarska je proza objavljena pod naslovom Pisma od smrti. Riječ je o jedinstvenoj, hrabroj i dirljivoj ispovijesti o sudbini, ne samo njegova oca, nego istodobno i (ne)prilikama koje su uvjetovale egzoduse naših ljudi iz svojih rodnih, siromašnih krajeva, što se konačno moralo odraziti i na njihove obiteljske, a nerijetko i političke prilike u drugoj polovici protekloga stoljeća. Ali, trebala su proći puna četiri desetljeća da bi se autor, stekavši tek svoju punu zrelost, odvažio rukopis i dovršiti.

Što uopće reći o najnovijem pothvatu Mate Marasa? Najprije, da je ponovno znao izabrati onu pravu temu s kojom se, prije njega, malo tko ozbiljnije bavio i, na kraju, da je Maras svakom svom novom poslu pristupao ozbiljno i vrlo temeljito, zapisao je svojedobno Tonko Maroević uz jedno od mnogih kapitalnih Marasovih prijevoda. To bi se naravno moglo odnositi i na ovo najnovije izdanje uz napomenu da je i ova memoarska proza netipična, originalna, baš kao što je to bila i Marasova pjesnička knjiga Kasna berba, u kojoj autor vrlo uspješno, uz izabrane, poticajne fragmente svojih prijevoda prislanja svoje stihove.

Više

I sam Mate Maras svjedoči:

"Pišem knjigu i kazujem priču koja se počela ispredati prije stotinu i više godina. Dugo mi je trebalo da je počnem pisati, u čekanju mi je začas proletio život koji se sada polagano bliži svršetku.

Mislio sam da oklijevam zbog toga što se nisam pouzdavao u svoju vještinu pisanja, a sada vidim da je razlog bio mnogo dublji – nisam imao hrabrosti ispripovjediti tužnu sudbinu svoga oca.

U selu Studencima kod Imotskoga, u početku dvadesetoga stoljeća, rodio se djetić kojemu su nadjenuli ime Petar, i bio je to prvi Petar u obitelji, prvi od pamtivijeka. Odrastao je u skladu sa svojim imenom, bio je čvrst i nepokolebljiv poput stijene, čitava života.

Lutao je dugo po dalekom svijetu, prešao više stranputica nego svi njegovi predci zajedno, napatio se dovoljno za sve potomke. Kad ga je pritisnula starost, vratio se u rodno selo gdje ga je stigla smrt u osamdeset trećoj godini života. (…) Tako bi se ukratko mogao opisati glavni lik ove sjetne pripovijesti. Tako sam i ja počeo pisati ovu knjigu prije četrdesetak godina. I što sam više pisao to sam više uviđao da ne pišem samo o svojem ocu nego i o sebi, jer nam je sudbina počinjala toliko isprepletati životne niti da se nisu mogle razmrsiti bez bolnih rezova. Ostavio sam se pisanja Muke po Petru i pustio je da skuplja prašinu.

Nesvjesno sam čekao da se priča nastavi ispredati, sama od sebe. (...) Tako je nastala ova knjiga; ona je istinito svjedočanstvo o jednom promašenu životu".


Pročitajte o knjizi:


Maria Béjanovska, 15.10.2015.

Proposal of novel LETTERS OF DEATH Mate MarasGlas Istre, 25.5.2013.

Emigranti i sinoviVijenac, 30.5.2013.

Protagonist i njegov biograf