Biblioteke

 Zanimat će Vas i:


NIKICA PETRAK
Od ljubavi


LUKO PALJETAK
Voljeti


BORIS MARUNA
Ovako je pisao Katul

Zagreb 2005.
Format: 20×14 cm, 99 str.
Uvez: broširani
Cijena: 60,00 kn
ISBN 953-6310-65-1

Naruči

U biblioteci Terra, kao treći svezak, objavljen je antologijski izbor ljubavnih pjesama Borisa Marune.

Tim je povodom Zvonimir Mrkonjić zapisao: Za Marunu ljubav je nešto što se može dogoditi u mnogo varijanti, jer ljubav kao avantura iskušava uvijek nov način ili je upriličena uvijek drugačijim stjecajem okolnosti.

Ali, nema sumnje, pjesnikov iskazni subjekt ili njegov dvojnik, lovac je koji se isto tako dade uloviti - ne bi li zavarao plijen. Jednako tako, ili istini za volju, Maruna, kad smo se već odlučili za autobiografsku iluziju, ne pravi diskriminaciju između darovane i kupljene ljubavi.

Nije ju pravio ni Baudelaire, videći u njoj raskoš velegradskog moderniteta. Čak, štoviše, kupljena ljubav uključuje više komunikacijskih konvencija i distance poželjne sladokusnom promatraču.

Nećemo pogriješiti kažemo li da je za Marunu ljubav više seks negoli petrarkistička pjesmotvorna fikcija koja nije izgubila viđeno mjesto u hrvatskom suvremenom pjesništvu.

Čak bez njegovih poznatijih antologijskih pjesama, Marunin ljubavni kanconjer Ovako je pisao Katul pruža dosta dokaza njegove pjesničke veličine.

U sedamnaest primjeraka ovog izdanja, označenih brojevima od 1 - 17, uz autorov potpis, priložena je i grafika Pere Marune.

 


Pročitajte o knjizi


Zvonimir Mrkonjić
Novi list, 23.09.2005.

Egzorciranje poetičnosti


Zvonimir Mrkonjić
Zadarski list, 18.10.2005.

Vratiti se čaru jednostavnih slika