Biblioteke

 










Pročitajte iz knjige:

Kazalo

Luko Paljetak
Pogovor



Zanimat će Vas i:

JOSIP KOSOR
U Café du Dôme. Rotonda




























KA MESARIĆ
Kozmički žongleri / Čovjek ne će da umre!

Zagreb, 2003.
Format: 20×14 cm, 237 str.
Uvez: broširani
Cijena: 180,00 kn
ISBN 953-6310-20-1


Naruči

Dvije avangardno-ekspresionističke drame Ka(lmana) Mesarića, napisane početkom 20-ih godina prošloga stoljeća svojim scenskim sredstvima i gnjevnom kritikom društveno etičkih odnosa ni do danas nisu izgubile aktualnost.

Dapače! Povezujući u njima elemente kabarea, varijetea i cirkusa s elementima teatralizacije, Kalman Mesarić kao da piše unutar suvremenih kazališnih trendova.

Drama Kozmički žongleri - burleskni teatar u 3 aktovke, Mesarićevo prvo dramsko djelo, uznemirujuća je ekspresionistička groteska o općeljudskim temama i apsurdnome građanskom moralu, drama u kojoj su likovi tek oživljeni simboli.

Još agresivnija i snažnija je drama Čovjek ne će da umre, do danas potpuno nepoznato djelo koje se u ovom izdanju prvi put objavljuje.

Riječ je o bravuroznoj ekspresionističkoj obradi poznate srednjovjekovne teme, odnosno sedam smrtnih grijeha i to na način na način starih crkvenih prikazanja.

Fantazija prikazana oblicima alegorije i moraliteta služi Mesariću samo kako bi istakao temeljnu misao djela: smisao života jest - smrt.












Pročitajte o knjizi


Ivan J. Bošković
Slobodna Dalmacija, 7.3.2004.

Veličina zaboravljenih




Davor Mojaš
Vjesnik, 8.9.2004.

Kazališni snovi gospodina Ka