Biblioteke

 MILAN BEGOVIĆ
Myrrha - Amerikanska jahta u splitskoj luci
Priredio: Ivica Matičević

Zagreb, 2010.
Format: 20×14 cm, 207 str.
Uvez: broširano
Cijena: 180,00 kn
ISBN 978-953-284-035-3


Naruči


Milan Begović (1876-1948), pjesnik, pripovjedač, dramatičar, putopisac, esejist, redatelj i prevoditelj, jedan je od središnjih hrvatskih pisaca u prvoj polovici prošloga stoljeća. Njegova su djela, napose dramska, prevedena na mnoge strane jezike i uprizorena na pozornicama Europe i obje Amerike.

Dramski prvijenac Myrrha (Prag 1902), objavljen pod pseudonimom Stanko Dušić, i nakon toga nikada ponovo tiskan do danas, obrada je starogrčkog mita o incestuoznoj vezi ciparskog kralja Kinyrasa i njegove kćeri Myrrhe iz koje se rodio Afroditin ljubavnik Adonis. U prvom je planu ove tročinske drame senzualna i erotikom nabijena atmosfera te spretno razigrana mitska jezgra koja osvaja dinamizmom dijaloga i ekonomičnom strukturom razvoja dramske radnje.

Druga drama Amerikanska jahta u splitskoj luci (1930) nastala je u umjetnički najplodnijem autorovom životnom razdoblju. To je sentimentalna i blago ironična komedija o nadama, zavisti i tlapnjama propale splitske aristokratske obitelji koja svoju priliku za materijalni oporavak vidi u povratku njihova negdašnjeg sluge, a sada američkog bogataša, u svoj rodni kraj. O popularnosti ovog djela dovoljno govori podatak da su Česi 1939. snimili istoimeni film, a drama je scenski postavljena iste godine kada je i napisana, i to u Zagrebu i Hamburgu.