Biblioteke

 PEDRO SHIMOSE KAWAMURA
Makjavelistička promišljanja

Preveo: Boris Maruna
Urednik: Ivica Matičević

Zagreb, 2017.
Format: 20×14 cm, 158 str.
Uvez: broširano, šivano
Cijena: 180,00 kn
ISBN 978-953-284-141-1

Naruči

Pedro Shimose Kawamura (Riberalta, 30. ožujka 1940), bolivijski je pjesnik, pripovjedač, esejist i skladatelj. Majka Laida Kawamura Rodríguez i otac Jinkichi Shimose japanskog su podrijetla. Poznato je da su japanski ekonomski imigranti počeli dolaziti u Peru i Boliviju na početku prošlog stoljeća; radili su na plantažama kaučukovca, u rudnicima i na izgradnji željezničke mreže. Shimose je studirao pravo, novinarstvo i književnost u La Pazu, Lilleu i Madridu, gdje i živi od 1971., nakon vojnog udara i političke i vojne nestabilnosti u Boliviji. Otac je troje djece.
Shimose je također i uspješni crtač i skladatelj popularne glazbe. Prije odlaska u Madrid, u drugoj polovici 1960-ih, bio je novinar u dnevniku Presencia te profesor književnosti na Sveučilištu San Andrés u La Pazu. Objavio je desetak zbirki poezije, knjigu kratkih proza, a studijski se bavio i proučavanjem povijesti latinoameričke književnosti. Za svoj je književni rad dobio najveća priznanja u domovini. Dopisni je član bolivijske Akademije jezika.
Shimose je poznat i priznat diljem svijeta kao pjesnik čija politikom inspirirana poezija progovara o pitanjima i problemima nacionalnog identiteta i stjecanja društvenih sloboda.
Njegovi su stihovi prevedeni na sve važnije svjetske jezike (engleski, njemački, francuski, ruski, arapski, turski...).
Ovo je izdanje prvi prijevod cjelovite pjesničke zbirke Pedra Shimosea na hrvatski jezik.