Biblioteke

 

KRSTO ŠPOLJAR
Hrvatska balada


Zagreb 2004.
Format: 20×14 cm, 117 str.
Uvez: broširani
Cijena: 120,00 kn
ISBN 953-6310-25-2

Naruči

Može li kratki roman o duhovnoj masturbaciji i sjećanjima na seksualne frustracije iz gimnazijsko-studentskih dana ugroziti državni sistem?

Može, ako je suditi prema sudbini djela Hrvatska balada Krste Špoljara (1930-1977), koje je u dva navrata, uz velike neprilike, tiskano 1971. i, naravno, u književnoj kritici do danas prešućeno.

Prvi put roman je objavljen u časopisu "Republika", nedugo zatim i u "Općoj knjižnici 12/20" Nakladnog zavoda Matice hrvatske.

Oba je puta roman dočekan sa žestokom ideološkom kritikom i osudom, te ga zaborav, prešućivanje i neformalna zabrana objavljivanja nisu mogli mimoići.

A što je, zapravo, moglo zasmetati dežurne ideologe u toj, odlično napisanoj prozi? Činjenica da je autor blagom ironijom tek skicirao i naznačio malograđanski karakter socrealističkog društva i besmislenost njegovih udarnih obilježja, ili možda činjenica da se autor u naslov knjige usudio staviti hrvatsko ime?

Kako god bilo, nakon afere s romanom Hrvatska balada, život se Krste Špoljara obilježen radoholičarstvom, strastvenim bavljenjem književnošću i vođenjem ugledne i uspješne izdavačke kuće "Zora", pretvorio u kaos poniženja i besmislenih policijskih ispitivanja.


Pročitajte o knjizi


Mirjana Jurišić
Večernji list, 24.6.2004

"Hrvatska balada" u raljama politikeIvan J. Bošković
Slobodna Dalmacija, 21.8.2004.

Hrvatska balada