Biblioteke

 


Pročitajte iz knjige!

Kazalo

Predgovor
Zanimat će Vas i:


SMILJKA MALINAR
Od Marulića do Marina


MARINA BRICKO
Menandar, zagubljeni klasik


MARKO TADIĆ
Jezične tehnologije i hrvatski jezik

Zagreb, 2003.
Format: 20×14 cm
Uvez: broširani
Cijena: 140,00 kn
ISBN 953-6310-19-8

Naruči

U interakciji jezikoslovlja i informatike nastale su jezične tehnologije, tehnologije koje se bave različitim oblicima jezičnog inženjerstva i bez kojih se ne može zamisliti suvremeni jezikoslovni rad.

Ali, kakve su mogućnosti i perspektive jezičnih tehnologija, posebice njihove primjene na hrvatski jezik?

Kako se može opisati prirodni jezik pomoću računala i kako nam računala mogu omogućiti olakšanu uporabu prirodnoga jezika?

Marko Tadić (Rijeka, 1963), docent i pročelnik na Odsjeku za lingvistiku na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, ponajbolji je hrvatski stručnjak na području računalnog jezikoslovlja, računalne leksikografije i obradbe morfologije i strojnog prevođenja.

Njegovi najveći znanstveni doprinosi tiču se razvoja hrvatskih jezičnih resursa, računalne obradbe hrvatskoga jezika, izgradnje hrvatskoga morfološkog leksikona, razvoja teorije i prakse jezičnih tehnologija za hrvatski jezik te razvoja Hrvatskoga nacionalnog korpusa.

Knjiga Jezične tehnologije i hrvatski jezik nastala je na temelju već objavljenih stručnih članaka i građe iz predavanja na dodiplomskom i poslijediplomskome studiju lingvistike.

Knjiga Jezične tehnologije i hrvatski jezik za ovu je priliku opremljena pojmovnikom jezičnih tehnologija i instruktivnom bibliografijom.


Pročitajte o knjizi:


Večernji list, 29.12.2003.
Jezične tehnologije i hrvatski jezik