Biblioteke

 

IVO TIJARDOVIĆ
Spli'ski akvarel & Zapovjed maršala Marmonta

Split - Zagreb 2005.
Format: 20×14 cm, 209 str.
Uvez: broširani
Cijena: 140,00 kn
ISBN 953-6310-61-9

Naruči


Ivo Tijardović (1895 - 1976), skladatelj, dirigent, scenograf, kostimograf, koreograf, slikar, ilustrator i prvi intendanta splitskoga Hrvatskog narodnoga kazališta svojim je ukupnim djelom trajno zadužio ne samo splitsku, nego i hrvatsku kulturu.

U ovoj spomen-knjizi uz 110. godišnjicu autorova rođenja, tiskana su dva libreta: Spli'ski akvarel, koji je dobro poznat mnogim naraštajima jer i danas živi punim životom na našim kazališnim daskama, dok je drugi Zapovjed maršala Marmonta u svoje vrijeme, kao opereta, izveden samo nekoliko puta i posve je zaboravljen.

I dok je Spli'ski akvarel pisan splitskom čakavštinom, Zapovjed maršala Marmonta napisan je književnim jezikom, vjerojatno i zato što se zbivanja sa splitske sredine šire na gotovo cijelu srednju Dalmaciju. U središtu je zbivanja napose nekadašnja Poljička Republika.

Ova dva libreta vrijedna su i zanimljiva štiva u očitavanju povijesti Splita u gotovo puna dva posljednja stoljeća i, što je još zanimljivije, mnoge se slike i prilike i danas lako prepoznaju.

Prigodni tekstovi: Petar Selem i Marin Bego.

Naslovnica izvornika s Tijardovićevim crtežom
Naslovnica izvornika s Tijardovićevim crtežom