Biblioteke

 


ERNST TOLLER
Hinkemann

Preveo: Boris Perić
Priredio: Ivica Matičević

Zagreb, 2018.
Format: 23,5×16 cm, 130 str.
Uvez: broširano, šivano
Cijena: 120,00 kn
ISBN 378-953-284-146-6

Naruči

Dramu Hinkemann Toller je napisao 1921. i 1922. kao utamničenik u Niederschönenfeldu, a bila je to i prva drama koju je vidio uprizorenu nakon puštanja iz zatvora u srp¬nju 1924., kada je u Berlinu upriličena posebna izvedba za autora. Bila je to uopće prva izvedba nekog njegovog teksta kojoj je prisustvovao.
Posljednja Tollerova zatvorska drama motivski, stilski i idejno odstupa od njegovih prethodnih dramskih tekstova. Posrijedi više nije “drama postaja” koja iz epizode u epizo¬du intenzivira pojavu i nastojanje Novog Čovjeka da pokaže svijetu moguće puteve emocionalnog i moralnog izbavljenja. Negdašnjem heroizmu i markiranom liku novog doba ovdje je suprotstavljen njegov groteskni parnjak: Hinkemann je ratni bogalj, subjekt fizičkog i emotivnog trpljenja, mjera očaja i beznađa. Novo vrijeme postratne zbilje donijelo je sa sobom tek nemogućnost zdravih međuljudskih odnosa, nemogućnost postojanja dosljedne i iskrene ljubavi među ljudima, nepostojanje solidarnosti i polagani put prema životnom dnu - svijet očekuje tjeskobna, uznemirujuća i gorka budućnost.
Važno je istaknuti da se Hinkemann i danas izvodi na po¬zornicama širom svijeta, u posljednje vrijeme vrlo uspješno i u Hrvatskoj (od 2015. u Zagrebačkom kazalištu mladih).