Biblioteke

 
Zanimat će Vas i:

SMILJKA MALINAR
Od Marulića do Marina


MARINA BRICKO
Menandar, zagubljeni klasikAMBROZ TUDOR
Petar Hektorović i njegov Tvrdalj u svjetlu novih istraživanja

Zagreb, 2009.
Format: 20×13,5 cm, 206 str.
Uvez: broširani
Cijena: 180,00 kn
ISBN 978-953-284-028-5


Naruči

Ambroz Tudor (1966), povjesničar umjetnosti i povjesničar, viši stručni savjetnik pri Ministarstvu kulture, u Upravi za zaštitu kulturne baštine - Konzervatorskom odjelu u Splitu, autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova, kao i većeg broja konzervatorskih studija u domaćim i inozemnim znanstvenim publikacijama.Tekstovi u ovoj knjizi objedinjuju rasprave i prikaze nastale za dugotrajnog bavljenja ladanjem i ladanjskom arhitekturom prostora nekadašnje hvarske komune u čijem su dijelu Petar Hektorović i Tvrdalj među najvažnijima. Hektorovićeva baština, a to su ponajprije Tvrdalj i njegovo znamenito djelo Ribanje i ribarsko prigovaranje proizašli su upravo iz ladanja. Tvrdalj je, naime, obiteljski ljetnikovac što ga Hektrović preuzima od svog oca i kojem će se posvetiti cijeli niz desetljeća, dok Ribanje i ribarsko prigovaranje, parafrazirajući Slobodana P. Novaka, nije ništa drugo negoli trodnevno putovanje između ljetnikovaca povezanih s trojicom pjesnika: Tvrdalj s Hektorovićem, Lučić s Bartučevićem i Nečujam s Marulićem.

Tko je onda zapravo Menandar i u čemu je njegova književna veličina?

Koje novine unosi u tzv. novu antičku komediju i kakva je recepcija njegova djela vladala među brojnim naraštajima klasičnih filologa, književnika, književnih teoretičara?

Kakva je Menandrova uloga u stvaranju žanrovskog obrasca novovjekovne zapadne komedije, i konačno, što nama danas Menandar znači?

Knjiga Marine Bricko na razumljiv i jednostavan način odgovara na sva ova pitanja te prvi put u nas otkriva i tumači život i djelo posljednjega velikog antičkog komediografa.