Biblioteke

 
Pročitajte iz knjige:


Kazalo


Žena i vrag

Zašto svijet nije propao

Lukina ženidba...
Crteži Anke Krizmanić


ISO VELIKANOVIĆ
Žena i vrag.
I duge priče
Predgovor Pavao Pavličić

Zagreb, 2007.
Format: 20×14 cm, 167 str.
Uvez: broširani
Cijena: 140,00 kn
ISBN 978-953-6310-87-6

Naruči

POTONULI KONTINENT

Iso Velikanović kao zaboravljena književna veličina

U našem književnom životu postoji jedna antipatična konstanta: to je navada da se svaki pisac – koliko god i što god napisao – procjenjuje i pamti isključivo po nekoj manjoj skupini svojih djela, koja su tobože važnija ili uspješnija, dok se ostali njegovi tekstovi naprosto zanemaruju. To osobito pogađa one autore koji rade na više različitih područja, pa pišu, recimo, i liriku i prozu i dramu, a k tome su još i kritičari: tada će se dogoditi da će većina njihova opusa biti predana zaboravu, a pamtit će se samo manji dio. A to je često posve nepravedno, jer tako bivaju previđeni – a zapravo i izgubljeni - mnogi vrijedni tekstovi. (...)

Ukratko, Velikanović je bolji novelist od mnogih novelista koji su samo novele pisali, pa se zato spominju u povijestima hrvatske književnosti, dok se njega rijetko koji literarni historik sjeti kao pripovjedača. Zato možda još nije kasno da se ta nepravda ispravi.

Za revalorizaciju Velikanovićeve uloge u hrvatskoj književnosti treba mnogo vremena i mnogo argumenata, pa se ona ovdje ne može provesti. Ali, možemo učiniti prvi korak u tom smjeru, pa obaviti ono što nam je lako dostupno: pružiti suvremenom čitatelju uvid u teže pristupačne Velikanovićeve tekstove. A većina njih nije pretiskivana još od vremena kad su prvi put objavljeni, pa ova knjiga želi ukloniti barem tu nevolju. Jer, ovo je izdanje zasnovano na pretpostavci da Velikanovićevu prozu treba samo izvući iz zaborava, a sve drugo ona će učiniti sama. I doista, onome tko je se lati, ona će uzvratiti rijetkim čitateljskim užitkom.

Pavao Pavličić

Opširnije