Biblioteke

 

Pročitajte iz knjige:

Kazalo


IGOR ZIDIĆ
Slika i vrijeme: Josip Vaništa


Zagreb 2013.
Format: 21x16 cm, 309 str.
Uvez: broš. s klapnama, šivano, ilustrirano
Cijena: 250,00 kn
ISBN 978-953-284-096-4

Naruči

Nakon objave knjige o Trebotiću i Mediteranu, Murtiću i njegovom kozmopolitizmu, objavljen je i treći svezak novopokrenute Ex librisove edicije Slika i vrijeme o iznimnom i posve netipičnom likovnom opusu Josipa Vanište. I ovo izdanje, kao i prethodna dva, bjelodano svjedoče da je autor serijala, Igor Zidić, svojom znanstvenostručno utemeljenom interpretacijom, uz fenomenološke uvide u Vaništinu isprepletenu i nesvakidašnju ikonografsku slikarsko-literarnu mrežu u europskom kontekstu, svojim rukopisom pjesnika i povjesničara umjetnosti, ostvario jedinstven priručnik o sinergiji likovnoga i književnoga jezika, bliskoj i samome slikaru.

Nakladnička kuća Ex libris, koja se među ostalim nakladnicima izdvojila svojim serijama valorizacije hrvatske baštine (kulturne povijesti, književnosti, jezikoslovlja, filozofije, spomeničke i likovne te nakladništva i knjižarstva), posve će sigurno ovim izdanjima ispuniti višegodišnju prazninu u neophodnoj likovnoj, stručnoj i umjetničkoj literaturi. Takva izdanja u nas gotovo da više i ne postoje, a dragocjeni su priručnici ponajprije usmjereni prema mlađoj čitalačkoj publici kako bi svladali vještinu čitanja slike i proširili svoja znanja (o kulturi, umjetnosti i književnosti). A upute kako čitati sliku iz pjesničkog rukopisa provjerenoga znalca Igora Zidića, višestruko su korisne: i za slikare koje autor svojom širokom komparativnom analizom smješta u europski kontekst, kao i za čitatelja, koji na najpouzdaniji način stječe iskustvo u razumijevanju likovnih simbola dovodeći ih u izravnu vezu i s onim jezičnima.

Nije, dakle, riječ o klasičnim likovnim monografijama, odnosno monografskim izdanjima o pojedinom slikaru, već je njegov opus Zidiću poticajem za očitavanjem likovnoga sadržaja. Usto, komparativnom analizom izdvojenih simbola Zidić samo potvrđuje svoju osnovnu tezu da je moguće naučiti (a i potrebno znati) kako čitati sliku.

U konačnici ovaj serijal omogućuje širi analitički kontekst u kojem nema mjesta za ponavljanje uvriježenih stereotipa, nego novim kritičkim čitanjem pred nama su korisna, edukativna štiva. Vrhunsko stručno znanje, uz dugogodišnje iskustvo u čitanju i kritičkom promišljanju likovnoga i književnoga jezika, čine ovog autora neupitnim autoritetom, a njegove rukopise nadasve korisnima i poticajnima za mnoge buduće istraživače ili likovne kritičare. Zato nas nimalo ne treba čuditi što su Zidićevi rukopisi uvijek drukčiji od poznatih nam kritičkih promišljanja drugih o istom, pa nerijetko s pravom postaju korisnim, edukativnim štivom i mnogima izvan najuže struke.

Pročitajte:


Večernji list, 2013.

O stoiku hrvatskog crteža i majstoru proze