RANKO MATASOVIĆ
Kamen kraljeva
Srednjovjekovne irske sage
Zagreb 2004.
Format: 24×152cm, 363 str.
Uvez: broširani
Cijena: 240,00 kn
ISBN 953-6310-35-X
Naruči
Uz grčku i rimsku, staroirska književna predaja pripada krugu najstarijih europskih književnosti. Unatoč tome, ona je i hrvatskim čitateljima i književnim stručnjacima, gotovo nepoznat pojam.
Pročitajte o knjizi
Večernji list, 30.01.2005.
Kamen kraljeva
Knjiga Kamen vrtova Ranka Matasovića (1968), indoeuropeista i filologa svjetske reputacije, u tom je smislu pionirsko djelo i važan datum hrvatske keltistike. Jer, ne samo da je prvi put na jednome mjestu staroirska književnost predstavljena izborom ponajbolje njezine građe (dvadeset saga) i opširnom studijom o glavnim obilježjima njezina jezika, stila i sadržaja, nego je nastanak i razvoj te književnosti čitatelju predočen u širem kontekstu kompleksnog razvoja i ustroja irske ranosrednjovjekovne civilizacije, kulture i društva.

Nastala kao plod višegodišnjeg vođenja seminara iz staroirskoga jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Matasovićeva se knjiga ponajprije odlikuje ispunjenjem jednog filološkog ideala koji teži filologiji kao umijeću polaganog čitanja.

U Pariz odlazi 1954., gdje od 1957. do 1969. sudjeluje u nadrealističkom pokretu Andréa Bretona, a od 1972. postaje urednikom književne serije Éditions Maintenant i radi kao leksikograf u nakladničkoj kući Larousse. Pisao je i objavljivao na hrvatskom i francuskom jeziku.
Nedavno objavljeni zapisi pod naslovom Zapamtite ovo, dobro sve zapamtite Ivšić donose samo ključne događaje vezane uz razvoj njegova puta od zagrebačke osame do djelovanja u nadrealističkom pokretu, s osobitim naglaskom na prijateljstvo s Bretonom. Na tom putu posebnu ulogu imala je Annie Le Brun, koja je u sretnoj vezi s njim provela pune 43 godine.
Novo izdanje izabranih djela San na javi donosi pjesme, drame, eseje, razgovore i zapise sjećanja. Knjiga sadrži i Ivšićevu “Kronologiju života i rada” uz važne dokumente brojne likovne priloge.
Ex libris d.o.o., Zagreb, Radićeva 5
exlibris@exlibris.hr

Sva prava pridržana 2023 | exlibris.hr