Pročitajte iz knjige:

Kazalo
Komparatistička vokacija Ive Hergešića
Mirko Tomasović
O prijevodima i prevođenju

Zanimat će Vas i:
IVO HERGEŠIĆ

IZABRANA KNJIŽEVNA DJELA
Knjiga 1.
Komparativna književnost


Zagreb, 2005.
Format: 20 X 14, str. 282
Uvez: broširani
Cijena: 900,00 kn (knjige 1-5)

ISBN 953-6310-38-4

Naruči
Ovo izdanje u pet svezaka Izabranih književnih djela posvećeno je stotoj godišnjici rođenja Ive Hergešića, kao i obilježavanju pet desetljeća od osnutka Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za čije se osnivanje profesor Hergešić izborio tek nakon puna dva desetljeća borbe s mnogim vjetrenjačama . Konačno, i da tako olako ne zaboravimo profesore od kojih smo mnogo baštinili.
U prvom su svesku sljedeći tekstovi: Poredbena ili komparativna književnost, O prijevodima i prevođenju, Uvod u predavanja iz poredbene književnosti i Hrvatska književnost u evropskom kontekstu. U prilogu je i iscrpna autorova biobibliografija te kronologija života, uz likovne priloge.Pročitajte o knjizi:
Vjesnik, 16.11.2006.
Zahvala sjajnomu predavaču
Jutarnji list, 17.11.2006.
Pola stoljeća “Hergine” komparatistike
U Pariz odlazi 1954., gdje od 1957. do 1969. sudjeluje u nadrealističkom pokretu Andréa Bretona, a od 1972. postaje urednikom književne serije Éditions Maintenant i radi kao leksikograf u nakladničkoj kući Larousse. Pisao je i objavljivao na hrvatskom i francuskom jeziku.
Nedavno objavljeni zapisi pod naslovom Zapamtite ovo, dobro sve zapamtite Ivšić donose samo ključne događaje vezane uz razvoj njegova puta od zagrebačke osame do djelovanja u nadrealističkom pokretu, s osobitim naglaskom na prijateljstvo s Bretonom. Na tom putu posebnu ulogu imala je Annie Le Brun, koja je u sretnoj vezi s njim provela pune 43 godine.
Novo izdanje izabranih djela San na javi donosi pjesme, drame, eseje, razgovore i zapise sjećanja. Knjiga sadrži i Ivšićevu “Kronologiju života i rada” uz važne dokumente brojne likovne priloge.
Ex libris d.o.o., Zagreb, Radićeva 5
exlibris@exlibris.hr

Sva prava pridržana 2023 | exlibris.hr