Damir Salopek
Rasprava De navigatione
Benedikta Kotruljevića
Detalj likovne opreme
Zanimat će Vas i:
Hrvatska književna baština
KNJIGA 1/2002

Hrvatska književna baština
KNJIGA 2/2003

Hrvatska književna baština
KNJIGA 3/2004

BENEDIKT KOTRULJEVIĆ
De navigatione / O plovidbi

Zagreb 2005.
Format: 24×16 cm, 271 str.
Uvez: tvrdi
Cijena: 240,00 kn
ISBN 953-6310-37-6
Naruči
Dubrovački humanist Benedikt Kotruljević (1416-1469), u svjetskoj je literaturi dosad bilo poznat po jedinom objavljenom djelu O trgovini i savršenu trgovcu ( Della mercatura et del mercante perfetto ), što je prvi europski priručnik o trgovini i knjigovodstvu.
No, nevjerojatna sudbina koja nerijetko prati knjige, donijela mu je još jedno prvenstvo: prvi svjetski, i dosad nepoznat, priručnik De navigatione / O Plovidbi iz godine 1464.

Na trag spomenutom djelu naišao je zagrebački klasični filolog Darko Novaković, čovjek posebno sretne ruke, kojemu hrvatska kultura i znanost mogu zahvaliti za mnoga dragocjena otkrića, napose Glasgowskih stihova Marka Marulića.
Važno je napomenuti da je priručnik napisan tri desetljeća prije otkrića Amerike!
Izvorni rukopis čuva se u Beinecke Rare Book and Manuscript Library na Sveučilištu Yale, pod brojem 557, u papirnom kodeksu koji sadrži 66 listova.
Djelo je pisano talijanskim jeziku, a sadrži i nekoliko crteža (ruža vjetrova, veslačka klupa) te bjelina na kojima su, kako se jasno razabire iz teksta, trebale biti geografske karte i mjesečeve tablice.
Kotruljević u svom djelu ne govori o tehnici plovidbe - nju prepušta praksi i iskustvu - nego prije svega o tome koju su, za uspješnu plovidbu, sve potrebna znanja. Tako se redom nižu: geografija, astronomija, astrologija, meteorologija, psihologija i medicina.

Pročitajte o knjizi
Mirjana Jurišić
Večernji list, 3.12.2005.
Prije Kolumba otkrio zapadni pomorski put
Vjesnik, 5.12.2005.
Prijevod Kotruljevićeve rasprave “O plovidbi”
Damir Salopek
More magazin, 1.1.2006.
Vještina životu prikladna
Tomislav M. Bonić
Setemana, 26.1.2006.
Dvojezično izdanje novootkrivenog djela Benedikta Kotruljevića
Anali Dubrovnik 43 (2005)
U Pariz odlazi 1954., gdje od 1957. do 1969. sudjeluje u nadrealističkom pokretu Andréa Bretona, a od 1972. postaje urednikom književne serije Éditions Maintenant i radi kao leksikograf u nakladničkoj kući Larousse. Pisao je i objavljivao na hrvatskom i francuskom jeziku.
Nedavno objavljeni zapisi pod naslovom Zapamtite ovo, dobro sve zapamtite Ivšić donose samo ključne događaje vezane uz razvoj njegova puta od zagrebačke osame do djelovanja u nadrealističkom pokretu, s osobitim naglaskom na prijateljstvo s Bretonom. Na tom putu posebnu ulogu imala je Annie Le Brun, koja je u sretnoj vezi s njim provela pune 43 godine.
Novo izdanje izabranih djela San na javi donosi pjesme, drame, eseje, razgovore i zapise sjećanja. Knjiga sadrži i Ivšićevu “Kronologiju života i rada” uz važne dokumente brojne likovne priloge.
Ex libris d.o.o., Zagreb, Radićeva 5
exlibris@exlibris.hr

Sva prava pridržana 2023 | exlibris.hr