De navigatione / O plovidbi
Benedikt Kotruljević - Klasici i lektire

De navigatione / O plovidbi

BENEDIKT KOTRULJEVIĆ 
De navigatione / O plovidbi 

  • Zagreb 2005.
  • Format: 24×16 cm, 271 str.
  • Uvez: tvrdi
  • Cijena: 240,00 kn
  • ISBN 953-6310-37-6

Naruči

Dubrovački humanist Benedikt Kotruljević (1416-1469), u svjetskoj je literaturi dosad bilo poznat po jedinom objavljenom djelu O trgovini i savršenu trgovcu (Della mercatura et del mercante perfetto), što je prvi europski priručnik o trgovini i knjigovodstvu.

No, nevjerojatna sudbina koja nerijetko prati knjige, donijela mu je još jedno prvenstvo: prvi svjetski, i dosad nepoznat, priručnik De navigatione / O Plovidbi iz godine 1464.

Na trag spomenutom djelu naišao je zagrebački klasični filolog Darko Novaković, čovjek posebno sretne ruke, kojemu hrvatska kultura i znanost mogu zahvaliti za mnoga dragocjena otkrića, napose Glasgowskih stihova Marka Marulića.
Važno je napomenuti da je priručnik napisan tri desetljeća prije otkrića Amerike!

Izvorni rukopis čuva se u Beinecke Rare Book and Manuscript Library na Sveučilištu Yale, pod brojem 557, u papirnom kodeksu koji sadrži 66 listova.

Djelo je pisano talijanskim jeziku, a sadrži i nekoliko crteža (ruža vjetrova, veslačka klupa) te bjelina na kojima su, kako se jasno razabire iz teksta, trebale biti geografske karte i mjesečeve tablice.

Kotruljević u svom djelu ne govori o tehnici plovidbe – nju prepušta praksi i iskustvu – nego prije svega o tome koju su, za uspješnu plovidbu, sve potrebna znanja. Tako se redom nižu: geografija, astronomija, astrologija, meteorologija, psihologija i medicina.

Pri tom se Kotruljević neprestano poziva na najznačajnije autoritete iz spomenutih disciplina, od klasičnih do svojih suvremenika, navodeći mnogobrojne citate kojima potkrepljuje bitna mjesta u svakom odjeljku svoje rasprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *